#WOT, deel 45: ongehoorzaam

#

Ben een doetje. Meestal ga ik wel mee in de regeltjes die worden gesteld. Wat heet: ik zou zweren dat ik een beetje bang de consequenties te moeten ervaren als ik niet gehoorzaam zou zijn.

Toch heb ik – ja ook ik – af en toe dwarse neigingen.

Het #WOT-woord is:

Ongehoorzaam: niet bereid gehoor te geven aan gestelde regels.

Dwars

Begin dit jaar hadden we in onze stadsbibliotheek een prachtig mooie en bovendien succesvolle amateurkunstexpositie georganiseerd. Alles verliep dan ook voorspoedig. Behalve. Natuurlijk, er is/was een maar.

We kregen vanaf het begin al mot met de directrice van de koffieshop binnen het pandje vanwege de deur die met die kou in februari steeds open en dicht moest.

Zo werd er dus afgesproken dat de metershoge entreedeuren met trapgang van de Doelenzaal open moesten voor het bezoekende publiek en dat men niet de kleinere entree via de Koffieshop zouden benutten. Al was dit af en toe noodzakelijk vanwege de lift met het oog op de gehandicapte bezoekers.

Buiten en rondom de Bibliotheek was het ten strengste verboden te roken. Ik snap dit. Je wilt met name de zeer jonge jeugd en tieners die de Bieb bezoeken geen slecht voorbeeld geven. En echt, daaraan zou ik normaliter direct gehoor geven, ware het niet dat het hoofd van de Koffieshop me dit op zeer onvriendelijke toon kenbaar maakte, vooral na het conflict over het wel/niet gebruiken van hun entree.

Ik rookte dus een paar keer, zeer ongehoorzaam, en in mijn up, daar waar het nadrukkelijk niet mocht.

En iedere keer, als ik stond te roken daar waar het nadrukkelijk niet mocht, stormde de dame met verheven hoofd naar buiten om me steeds en opnieuw kenbaar te maken dat wat ik deed niet mocht.

Ze haalde er zelfs haar baas bij, die me hetzelfde mededeelde.

Dan krijg ik dus de neiging om zeer dwars en bovendien zeer ongehoorzaam te reageren:

“U mag hier niet roken!” vertaal ik dan naar: “Je mag zo veel niet!”
Met name omdat er op de momenten (ik weet ze namelijk best wel te kiezen) er niemand anders buiten vertoefde.

Waarop de dame in kwestie me vertwijfeld aankeek en maar zwijgend doorliep.

Achteraf, dacht ik nog, waarom ik zo gespitst was op die ene escalatie. En zij ook, maar dat terzijde…

Schrijf je mee?

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzint een van ons een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen. De vorige woorden toen ik meeschreef kun je in het archief vinden.

Over deze auteur

Irene

Hee hallo, ik ben Irene, mijn nick is Pix, en ik blog sinds 2002. Mijn schrijflust doet me vaak naar het toetsenbord grijpen. Dat alles onder het genot van veel koffie en chocolate bites, gewoon omdat alles nu eenmaal veel mooie - en lekkere - flow vergt. Enneuhm..., mijn haar zit ook nog 'es altijd goed! Zie ook mijn over mij-pagina. Enneuhm... vergeet je ook niet aan te melden op mijn blogroll.

Ik wil reageren

Door Irene