#WOT, deel 52: gewoonte

#

Als ik des morgens opsta is zo’n sterk bakkie koffie echt een must, een cafeïneboost heet dat. Wat heet? Eéntje maar? Nee hoor, ik heb er meerdere nodig en een lange opstarttijd ‘s morgens. Minstens een uur. Verslaap ik me, en heb ik geen tijd over om even rustig bij te komen van de nacht (ja, belachelijk dus), dan loop ik mezelf voor de rest van de dag gewoon voorbij zeg. En mag ik wel stellen dat mijn humeur daar danig onder te lijden heeft.

Het #WOT-woord is:

Gewoontes zijn gedragspatronen of handelingen die regelmatig en vaak bijna automatisch worden uitgevoerd, meestal als reactie op bepaalde cues of stimuli. Ze vormen een integraal onderdeel van ons dagelijks leven en kunnen zowel positieve als negatieve invloeden hebben op onze gezondheid, productiviteit en algemeen welzijn.

openai.com

Wist jij dat?

Het vergt gemiddeld zo’n 66 dagen om een nieuwe gewoonte in te slijten. Da’s een mooie wetenschap nu ik gestopt ben met roken (ook zo’n slechte gewoonte). Dan kan ik die dagen in gedachten houden en gaan afvinken.

Gelukkig, behoort een beloning aan het eind van die rit ook tot ‘gewoonte’. Neem nou die cafeïneboost des morgens. Ik heb mezelf beloofd op een traktatie als dat niet-roken me eindelijk eens lukt. Dat vind ik absoluut een fijne gewoonte van mezelf. Ik beloon mezelf altijd opnieuw als ik ergens in slaag.

Natuurlijk hebben we automatische gewoontes wat weinig bewuste inspanning vereist. Het is als het ware tot een routine verworden. En we hebben gewoontes op vaste tijdstippen of in specifieke situaties.

Wat ik (nog) niet wist?

Is dat het zorgdragen voor gezondheid en welzijn, productiviteit en zelfzorg tot de positievere gewoontes behoren. Daarentegen, heb je dus ook de slechtere zijde, het niet goed zorgen voor jezelf (door te roken, verkeerd te eten, of te veel alcohol te drinken), procrastinatie (uitstelgedrag) en negatieve gedachtes.

En het spreekt eigenlijk wel voor zichzelf dat het een bewuste inspanning moet worden/zijn om een gewoonte te doorbreken, naast consistentie.

Waar ik vroeger altijd wat schamper lachte om (haalbare) doelstellingen en plannen maken, want daar kwam volgens mij toch nooit wat van terecht, is dat juist heel zinvol en positief. En naar blijkt dus, mag je jezelf altijd opnieuw belonen. Daar word ik absoluut altijd blij van.

Hoe zit dat met jouw gewoontes?

Zijn er gewoontes die je met ons wilt delen? Of liever niet? Heb je maffe patronen? Heb je van die standaard gewoontes? Ik lees het wel weer.

Ik zie jullie reacties weer graag tegemoet.

Schrijf je mee?

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzint of Karin of ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen. De vorige woorden toen ik meeschreef kun je in het archief vinden.

Over deze auteur

Irene

Hee hallo, ik ben Irene, mijn nick is Pix, en ik blog sinds 2002. Mijn schrijflust doet me vaak naar het toetsenbord grijpen. Dat alles onder het genot van veel koffie en chocolate bites, gewoon omdat alles nu eenmaal veel mooie - en lekkere - flow vergt. Enneuhm..., mijn haar zit ook nog 'es altijd goed! Zie ook mijn over mij-pagina. Enneuhm... vergeet je ook niet aan te melden op mijn blogroll.

2 Reacties

Door Irene