Zoek
Sluit dit zoekvak.

#WoW, deel 16: menselijk

person holding a stress ball
Photo by Matthias Zomer on Pexels.com

Werkelijk? Niets menselijks is mij vreemd. Hoofdzakelijk vanwege mijn behept zijn met mantelzorgen, verschijnen er meerdere malen per dag grote vraag- en uitroeptekens boven mijn hoofd. Echt, want hoe komt het dat ik denk dat ‘regeren vooruitzien is’ en men in de regering doet alsof de huidige vergrijzing een volmaakte verrassing is.

Nu is dat natuurlijk een makkie voor ze. Ouderen klagen vrijwel niet. Gaan niet de barricaden op.

De #WoW is:

Menselijk: 1) Humaan 2) Humanitair 3) Kinderlijk 4) Liefderijk 5) Mens zijnde 6) Menslievend 7) Mens-zijnde 8) Natuurlijk 9) Niet barbaars 10) Sociaal 11) Vriendelijk 12) Welwillend 13) Wezenlijk 14) Zacht 15) Zachtzinnig

mijn woordenboek.org

Wacht maar tot je zelf oud bent!

Is mijn gedachte, vrijwel meerdere keren per dag. Want wat zou er veel veranderen als men zelf die hoge leeftijd heeft bereikt en nog in eigen voordeel kan beslissen. Dan zou het ouderen aan niets ontbreken.

Ik noem de slechte gezondheidszorg, of beter het karig aanwezige personeel die het ook allemaal niet meer kunnen behapstukken. Laatst hoorde ik van een oudere vriendin dat haar buurvrouw was opgenomen in een verzorgingstehuis. Omdat de kinderen van die buurvrouw verder weg wonen, kan die vriendin de was doen van de buurvrouw. Op mijn advies om eens rond te vragen of er een stomerij of iets dergelijks aanwezig was, kon men geen gericht antwoord geven. Nee want goede informatievoorziening, wie denkt daar nu aan? Is het werkelijk zo belangrijk iemand juist te informeren en daarmee te helpen?

Ik noem het langs je heen praten. Als ik met mijn naar een dokter of andere specialist ga, merk ik tot mijn grote verbazing op dat ze vrijwel allemaal mijn moeder (over wie het NB gaat) straal negeren en zich rechtstreeks wenden tot de persoon ernaast. Hoe zou jij dat ervaren?

Ik noem de karige financiële AOW. Ik weet zeker dat met de huidige zuinige AOW, de meeste oudere mensen niet eens rond kunnen komen. Ik vind het in- en intriest dat je op leeftijd gekomen zo aan de kant geschoven wordt. Ik zou er bijna voor op de barricaden gaan.

Ik noem het feit dat er van je verwacht wordt te mantelzorgen, als kind, buurvrouw of vriendin. Louter vanwege die professionele zorg die zo belachelijk prijzig is, en omdat men zomaar verwacht dat je je verantwoordelijkheid kent en dat je voor elkaar wilt of moet zorgen in tijden van malaise.

En zo kun je nog wel even doorgaan.

En wat kom er bij jou naar boven met dit #WoW-woord?

Volgens mij kun jij ook nog wel iets bedenken in het kader van menselijk(heid).

Ik lees het weer graag in de reacties.

Schrijf je mee?

#WoW betekent Write on Wednesday of Word of Week. Iedere woensdag verzint een van de deelnemers, Karin, of ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen. De vorige woorden toen ik meeschreef kun je in het archief vinden.

Post delen mag:

4 Reacties

  • Breek me de bek niet open zou ik zeggen. Ik was tot zijn dood mantelzorger voor mijn dementerende man, thuis ja, 24/7 zorgen vrijwel zonder ondersteuning van de zorg die nérgens aansluit op hulp aan de mantelzorger van dementerenden . Mijn ervaringen zijn voor geen enkele instantie interessant hoezeer ik er ook mee heb lopen leuren. Ervaringsdeskundigen wéten gewoon niets en maken zélf geen gebruik van de zorg” ( waar ze niets aan hebben) ? Er komt een grote golf dementerend aan, hoe bedoel je “regeren is vooruitzien”.? Hoeveel mensen lukt het een dementerende partner thuis te blijven verzorgen, de paar die dat lukt hebben naar mijn idee wel iets te vertellen, maar er is 0 interesse. Men gaat rustig voort met de oude( voor deze groep niét werkede) regeltjesen zo snel mogelijk verwijzen naar opname.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat je niet wilt missen:

scroll to top

© verwondervrouw.nl. Alle rechten voorbehouden