Zoek
Sluit dit zoekvak.

#WoW, deel 19: contemplatie

closeup photo of primate
Photo by Andre Mouton on Pexels.com

Je hoort mij vaak verzuchten dat ik geen doelstellingen heb of had in dit leven. Misschien komt dat omdat ik enigszins filosofisch ben ingesteld. Daar dacht ik van de week aan toen ik geheel contemplatief mijn leven aan het overdenken was. Ik denk namelijk vaak van mezelf dat ik een of ander ongeleid projectiel was die nooit precies wist wat te doen met haar leven. In ieder geval is mijn leven niet zo’n spectaculaire successtory die anderen graag zullen lezen. Maar misschien ook wel, als ik het zelf eens wat interessanter breng, want ook dat is mogelijk. Het ligt er maar aan wat je startpunt was en waar je eindigt.

De #WoW is:

Contemplatie: 1) Beschouwelijkheid 2) Beschouwing 3) Bespiegelen 4) Bespiegelend 5) Bespiegeling 6) Geestelijke bespiegeling 7) Meditatie 8) Overdenking 9) Overpeinzing 10) Vrome overpeinzing

encyclo.nl

Bespiegelend

Het ligt waarschijnlijk aan mijn eigen lijn der verwachtingen van het leven. Hoe het leven zich ook gebaand heeft de afgelopen jaren, en er waren heel veel zijpaadjes en haperingen, mijn leven beweegt zich niet in een rechte lijn voort. Dus was ik het vanmorgen helemaal mee eens, toen ik deze blogpost van Jan van den Berg las. Ook hij was er namelijk vroeger van overtuigd dat een successtory een rechte lijn van wens naar doel is, terwijl dat wezenlijk nooit zo natuurlijk – op die manier – plaatsvindt. Hij noemt in dat blog ook enkele grappige voorbeelden, dus lees hem, lieve mensen.

Uiteindelijk bewoog mijn leven zich volledig anders dan dat ik ooit had kunnen vermoeden. Het is bijna alsof je die blogpost begint te schrijven – zonder veel inspiratie – en je je vingers het grote werk laat doen. De uitkomst of de slotzin van die blogpost kan dan volmaakt verrassend uitwerken. Alsof je zelf verbaasd bent dat je het in je hebt. Dat gebeurt me maar al te vaak, achteraf gezien.

Zo werkt dat precies hetzelfde als ik mijn leven in Rücksicht beschouw. Eigenlijk ben ik best (lees: heel) tevreden met de mens die ik vandaag de dag ben, al gebeurde dat allemaal niet zonder slag of stoot. En nooit in een rechte lijn, maar altijd via kromme weggetjes en zich voortkabbelende golven. Hoe dan ook, het maakt je met recht een menselijker mens.

Heb jij ook weleens van die contemplatieve momenten?

Mijn leven hangt er vol van. En ik kan me zo voorstellen dat ook jij die bespiegelende momenten hebt, tijdens de nacht of een vakantie, of gewoon als je aan het afstoffen bent.

Ik lees het weer graag in de reacties.

Schrijf je mee?

#WoW betekent Write on Wednesday of Word of Week. Iedere woensdag verzint een van de deelnemers, Karin, of ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen. De vorige woorden toen ik meeschreef kun je in het archief vinden.

Post delen mag:

Een reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat je niet wilt missen:

scroll to top

© verwondervrouw.nl. Alle rechten voorbehouden