Zoek
Sluit dit zoekvak.

#WoW, deel 7: uitstelgedrag

person in gray dress shirt holding white book
Photo by cottonbro studio on Pexels.com

Betrapte mezelf erop dat ik kleding aanschafte wat ik niet hoefde te strijken. Echt? Ja echt! Want als er iemand is die een broertje d**d had aan het huishouden doen, dan was ik dat wel. Elke dag weer dacht ik, vandaag is dé dag. Dan móést ik van mezelf. En elke dag bood het Internet me weer voldoende uitdaging om aan dat uitstelgedrag te voldoen.

Het #WoW-woord is:

Uitstelgedrag: specifiek bij studeren ook wel studie-ontwijkend gedrag (‘sog’)) is het uitstellen van taken die men eigenlijk wil of moet doen en waarbij men weet dat het uitstel waarschijnlijk niet goed is en tot moeilijkheden of extra stress zal leiden. Daarom wordt dit soms ook irrationeel uitstel genoemd.

bron https://nl.wikipedia.org/wiki/Uitstelgedrag

Ik was de meesteres van uitstelgedrag

Had het zowaar uitgevonden, vermoed ik zomaar.
Zo eens per maand dan werd ik puur wanhopig. Dan moest ik de chaos in mijn minimale huishouden wel te lijf gaan. En al zuchtend en steunend ging ik dan aan de slag. En na een uurtje of wat was het klaar. En dan was ik (alweer) tevreden. Voor zolang dat duurde, geheid dat het een paar weken later opnieuw moest. En ik dacht ook zomaar, dat daar het euvel wrong. De sleur, het steeds weer opnieuw moeten doen van wat ik dacht dat het saaie handelingen waren.

Dat kon toch ánders?!

Tegenwoordig pak ik al het swingend en dansend aan en stof af alsof het een lievelust is. Ik knal de muziek aan, zolang het het ietwat monotone geluid van de stofzuiger maar overstemt. Ik probeer daarbij maar te vergeten, dat ik het over een week of wat weer opnieuw moet doen. Ik pretendeer maar dat het puur onderhoud is. Een recht én plicht aan jezelf. En aan mijn kat. En aan de mensen die dit huis betreden.

Ik heb dus de voorwaarden gewijzigd. Ik hóéf er geen hekel aan te hebben. Ik mag er ook lol aan beleven, al twijfel ik toch nog steeds stiekem een beetje of ik het huishouden doen inderdaad wel zo leuk vind.
De blijheid en tevredenheid als ik eenmaal klaar ben, dat overheerst. En daarna, daarna mag ik weer gewoon aan het Internet.

Schrijf je mee?

#WoW betekent Write on Wednesday of Word of Week. Iedere woensdag verzint een van de deelnemers, Karin, of ik een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen. De vorige woorden toen ik meeschreef kun je in het archief vinden.

Tags:

Post delen mag:

Wat je niet wilt missen:

2 Reacties

  • Ik vind het knap. Ik zal echt nooit blijheid en tevredenheid voelen bij huishouden. Ben ook blij dat mijn man het stofzuigen doet, want blegh.
    Strijken wordt al ruim 10 jaar niet meer gedaan. Of nog langer. Op een gegeven moment werd het strijkijzer alleen nog uit de kast gehaald voor strijkkralen en de kinderen zijn al ruim in de 20. IK heb zoon nog een keer voorgedaan hoe het moest, toen hij een overhemd van z’n werk kreeg. Kennelijk waren ze daar niet echt gebrand op strijkvrije werkkleding, want zelf heeft hij het daarna nooit gedaan.

    Ooit, toen ik kamermeisje was (jaja), liep ik ook zingend te stofzuigen, maar toen wist ik niet beter.

    Mijn WoW zit al in m’n hoofd hoor, maar …

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top

© verwondervrouw.nl. Alle rechten voorbehouden